Mijn hond staat stil, wat nu?

Gefrustreerd komt mijn man terug van de wandeling met Mila. “Geen beweging in te krijgen!”. Denk je lekker met je hond te gaan wandelen staat ze om de haverklap stil. Waarom doet ze dat nou? En wat kan hij doen om Mila toch mee te laten lopen?

 

Waarom staat een hond stil?

Laten we kijken waar het gedrag vandaan kan komen. Dat is altijd de eerste stap. Door te begrijpen waar het gedrag vandaan komt kan je beter beslissen welke reactie je moet geven. Leef je dus in in je hond. Niet vanuit medelijden maar om hem te begrijpen. Raak zeker niet gefrustreerd (hoe frustrerend het ook kan zijn :)). Frustratie is niet de energie die past bij een stabiele en betrouwbare leider. Blijf dus vooral rustig.

Honden reageren vanuit hun instinct. Het is bij hen heel simpel. Als een hond een situatie stressvol vindt en onzeker wordt “hee wat gebeurt hier allemaal?” dan zijn er vijf reacties:

  • vechten

Hierbij zie je dat honden zogenaamd ‘uitvallen’ naar honden of mensen. In de basis zijn honden er altijd op gericht om een gevecht te voorkomen. Uitvallen is dan ook de laatste optie die hij ziet. Het doel is overleven en een gevecht is hierbij echt de allerlaatste optie wanneer andere opties niet werken.

  • vluchten

“Hee wat is dat? Ik snap het niet helemaal, wegwezen hier!”. Dan zie je dat een hond bijvoorbeeld gaat trekken aan de riem. Het vast zitten verergert hierbij het gevoel van gevaar. Ik wil weg maar kan niet weg. Dit is ook de reden waarom honden aan de riem sneller uitvallen dan wanneer ze niet aan de riem zitten

  • ontwijken/voorkomen

Dit zie je honden toepassen in de interactie met bijvoorbeeld andere honden. Met een ruime boog er omheen om het conflict maar te voorkomen.

  • overgeven (surrender)

Ook een reflex dat je ziet in de interactie met andere honden of mensen. Een hond gaat bijvoorbeeld op zijn rug liggen om te laten zien dat hij echt geen kwaad in de zin heeft.

  • bevriezen

De laatste is dat een hond heel langzaam gaat bewegen of zelfs stil gaan staan. Hij neemt een moment om de situatie te overzien en bevriest om een mogelijk conflict te voorkomen.

Iedere hond heeft zijn eigen voorkeuren om te reageren op een spannende situatie. Vaak worden ook combinaties gemaakt. Bijvoorbeeld eerst vriezen, dan vluchten en als dat niet werkt vechten. Dit is afhankelijk van de situatie.

 

Wat kan je doen als je hond stil staat tijdens het wandelen?

Terug naar de vraag “help mijn hond wil niet wandelen?”. Als je kijkt naar de vijf reacties dan zie je dat je hond bevriest. De wandeling het park in zorgt voor veel prikkels. Dit zijn vaak prikkels die wij niet waarnemen of op een hele andere waarde schatten. In de verte een vuilniszak die aan het wapperen is, daar kijken wij niet van op maar voor je hond zeker een belangrijk ding om te analyseren.

Je hond neemt dus veel prikkels waar. Daardoor maakt hij extra adrenaline aan om al deze prikkels goed te analyseren en snel in actie te kunnen komen mocht er gevaar uit komen. Om de prikkels te analyseren en daarna weer rustig te worden (adrenaline moet afnemen) heeft je hond even de tijd nodig. Die tijd neemt hij door stil te staan en om zich heen te kijken.

En wat moet je dan wel en niet doen? Laat ik toch beginnen bij wat je vooral NIET moet doen. Het zijn namelijk de meest voor de hand liggend. Aan de riem trekken, tegen de hond gaan praten “kom maar, het is oké” en dan ook nog met een hoog stemmetje. Met deze acties leg je meer druk bij je hond om tegen zijn reflex in te gaan. Zeker als je je hond nog niet zo lang hebt is het belangrijk om aan de vertrouwensband te werken. Hem pushen om over zijn eigen grenzen heen te gaan werkt dan niet het beste. Je kan dan beter kiezen om te laten zien dat je hem begrijpt en hem goed begeleiden. Een paar tips wat je wel kan doen

1. Zet een paar stappen terug

Wat je kan doen is een paar stappen terug zetten. Start de wandeling in je huis of in de tuin. Daar zijn weinig prikkels waardoor je hond leert om rustig aan de riem te wandelen. Daarna kan je de hoeveelheid prikkels opschroeven.

2. Hou de wandeling kort

Zoals gezegd, je hond neemt veel prikkels waar. Door je wandeling te verkorten, belast je je hond ook minder. Maak liever een positieve korte wandeling (15-30 minuten) dan grote wandeling waardoor je hond negatieve associaties op gaat bouwen met wandelen.

3. Power of the pack

Honden zijn roedeldieren en mocht je dus zelfverzekerde honden in je omgeving hebben, ga dan samen wandelen. De groep zorgt ervoor dat je hond zich veiliger voelt en dat hij met hen mee gaat wandelen. Samen sta je sterk!

4. Wandel met focus

Je hond moet leren dat hij jou met vertrouwen kan volgen. Laat de riem altijd ontspannen en loop met focus, rechte rug en met de blik vooruit. Ondanks dat snuffelen vaak ontspannen werkt voor een hond sta je dit nu niet toe. De kans is groot dat je hond in de zogenaamde jacht modus komt en zijn focus op jou juist verliest.

Wel of geen snoepjes geven om hem naar voren te lokken. Als de stress niet heel hoog is kan je zeker de geur van de snoepjes gebruiken om de hersenen van je hond even uit de situatie te halen. Hij raakt afgeleid door het snoepje en loopt toch mee. Is de stress wel hoger dan zal er of geen aandacht zijn voor het snoepje of ontstaat nog meer stress “ik wil niet verder maar ik wil wel dat snoepje, wat moet ik nu doen!”. Die stress wil je natuurlijk voorkomen.

Blijf dus rustig en laat aan je hond merken dat hij jou kan vertrouwen.

Veel plezier en succes gewenst!

 

PS. wil je de blogs in de toekomst in je mailbox ontvangen of heb je een vraag waar je een blog over zou willen lezen? Meld je dan hier aan.