Leer je hond ontspannen in de auto

Mila staat met haar staart tussen haar benen en weg kijkend van de auto. “No way dat ik daarin ga” lijkt ze te zeggen. En dat zeggen meer buitenlandse honden. Wat je vaak ziet is dat honden gaan:

 • Kwijlen;
 • Hijgen;
 • Braken;
 • Poepen;
 • Trillen;
 • Piepen en blaffen;
 • En/of stil voor zich uit kijken met de kop een paar centimeter boven de bank.

Dit zijn signalen dat je hond stress heeft en/of zelfs echt ziek wordt. De negatieve associatie van ziek worden in de auto zorgt de keer erna weer voor stress en zo blijft deze negatieve spiraal zichzelf versterken.

Waarom wordt een hond ziek in de auto?

Bij kinderen zie je dit ook vaak gebeuren. Als ze klein zijn geven ze nog vaak over in de auto. Ook wij hebben moeten wennen aan het autorijden. Misselijkheid ontstaat doordat het evenwichtsorgaan de beweging niet goed kan verwerken. Bij een goede fokker wordt het evenwichtsorgaan getraind door de hond op een bewegende plank te laten staan of door al stukjes in de auto te gaan rijden. Zo leert het evenwichtsorgaan de beweging goed verwerken en kan de hond steeds beter tegen het autorijden. Bij buitenlandse honden is dit nooit gebeurd. Eén van de eerste autoritten is waarschijnlijk het dagenlange transport naar Nederland geweest. Het evenwichtsorgaan is daardoor niet ontwikkeld.

Waarom heeft een hond stress in de auto?

De kans is groot dat een buitenlandse hond tijdens zijn transport naar Nederland ziek is geworden en veel stress heeft ervaren. Ze hebben in kleine hokjes opgesloten gezeten met andere honden die ook gestrest zijn. De eerst volgende keer dat de hond weer in de auto moet komt deze negatieve associatie weer naar boven. Het ‘trauma’ kan ook in Nederland opgelopen zijn. Hope, de hond van Ulrike, kon altijd prima met de auto mee tot een andere hond waarmee ze samen in de achterbak zat poepte van angst. Hope moest braken en wilde de periode daarna niet meer de auto in.

Het stressvrij kunnen autorijden is dus iets wat een hond moet leren. Hij moet positieve associaties opbouwen. Bij de ene hond gaat dit sneller dan bij de andere hond. Dit hangt af van het trauma dat de hond heeft opgelopen met het autorijden, de mate van stress dat je hond überhaupt heeft en de leeftijd. Maar voor iedere hond geldt; hij moet het leren.

Wat kan je doen?

Zoals bij veel nieuw gedrag en socialisatie is het opbouwen belangrijk. Zorg dat je hond positieve associaties krijgt met de auto en het autorijden. Hoe doe je dat?

Stap 1: Zet je hond in de auto en ga zelf op de voorstoel zitten. Ga nog niet rijden, maar wacht tot je hond rustig is. Pas als hij rustig is stap je uit en laat je je hond er ook weer uit.

Stap 2: Zet de motor aan en laat hem stationair lopen. Lijkt je hond weer rustig, zet de motor weer uit en haal je hond uit de auto.

Stap 3: Rij een klein stukje. En dan bedoelen we echt een paar meter. Zo ervaart je hond dat hij niet ziek wordt als de auto beweegt.

Om je hond te laten wennen aan het autorijden is het belangrijk om iedere dag even te oefenen. Ga pas naar de volgende stap wanneer je hond ontspannen blijft bij de huidige stap. Bouw bij stap drie de duur van de autorit uit. Het is belangrijk dat je hond alleen maar positieve associaties opbouwt. Voorkom dus dat hij (te lang) stress ervaart of misselijk wordt.

Naast dit stappenplan hebben we nog een paar algemene tips

 • Geef twee uur voordat je in de auto gaat (ook bij het oefenen) geen eten. Zo verklein je de kans dat je hond misselijk wordt.
 • Zet je hond op de achterbank of op een stoel naast je. Gebruik hierbij een hondengordel zodat je hond goed vast zit. Voor kleine honden zijn er ook nog specifieke zitjes waardoor ze wel naar buiten kunnen kijken als ze dat willen.
 • Als je hond veel angst heeft kan een thundershirt helpen. Het Thundershirt geeft een zachte, constante druk op het lichaam van de hond. Dit heeft een rustgevend effect op het zenuwstelsel, het wordt ook toegepast bij pasgeboren kinderen (inbakeren) en mensen met een angststoornis. 
 • Er zijn ook homeopathische druppels die kunnen helpen. Vomica Nux of de Bach druppels. Die laatste hebben bij Ulrike haar hond goed geholpen.

Probeer verschillende dingen en observeer goed wat wel en niet voor jouw hond werkt. Zo bouw je samen aan een ontspannen autorit!