Deze planten kunnen schadelijk zijn voor jouw hond

maretak
krokus
boterbloem
slangenwortel
tulp

Tijd voor nieuwe planten. We gingen de tuin aanleggen en ineens schoot door mijn hoofd dat bepaalde planten schadelijk kunnen zijn voor je hond. Even de lijst erbij gepakt. Tot mijn schrik zag ik daar ook de Gatenplant bij staan. Deze plant kan zorgen voor huidirritatie en/of problemen met de ademhaling en slikken. En dat herkenden we wel! Mila had sinds enige maanden een droge hoest. Wij dachten telkens dat het harenballen waren en keken er niet echt verder naar om. Maar misschien was het dus wel de gatenplant die sinds enkele maanden boven de verwarming stond waar ze vaak voor lag. We hebben de plant weggehaald en het droge hoesten hield direct op! Ook beet ze veel minder op haar pootjes. Voor ons dus geen gatenplant meer 🙂

Zo zie je maar dat het soms in dit soort kleine dingen kan zitten. Deze kennis wilde ik jullie natuurlijk niet onthouden. Op de website van Anicura vind je een hele uitgebreide lijst met planten die in verschillende mate giftig kunnen zijn voor je hond.

De gevolgen kunnen heel ernstig zijn zoals verlamming, stuiptrekkingen en soms zelfs de dood. Daarnaast zijn er ook “lichtere” gevolgen zoals maag en darmproblemen, diarree, ademhalingsproblemen (hoesten en kort ademig), overactief, heel veel drinken en plassen, huidirritatie, zwellingen en algehele malaise.

Kijk hierbij ook vooral weer naar je hond. In welke mate een plant invloed heeft zal per hond weer verschillen. Ik heb bijvoorbeeld ook op het moment van schrijven van deze blog, een bos tulpen voor mij op tafel staan. Bij Mila merk ik niets van verschil.

Herken je dus één van de klachten? Haal de betreffende plant dan eens een tijdje weg en kijk wat er gebeurt. Worden de klachten minder? Dan weet je dat het de plant is geweest.

In het artikel van Anicura ligt verder de nadruk op als je hond de plant of bijbehorende bessen, zaden eet. Mijn ervaring is dat de verspreiding via de lucht voor Mila voldoende was voor irritatie aan de luchtwegen. En dus ook als je hond de plant niet eet kan een plant negatieve invloed hebben op zijn gezondheid.

Wil jij je buitenlandse hond goed te begeleiden? Ga dan aan de slag met ons handboek Eerste hulp bij buitenlandse honden. Hierin vind je instructiefilmpjes, observatieformulieren, stappenplannen en concrete tips om samen met je hond aan de slag te gaan. 

aloe-vera-plant
Dieffenbachia
gatenplant
Jacobskruid
lelie