Er zijn weer teken! Tips voor de preventie en het verwijderen

De zomer staat voor de deur, het tekenseizoen gaat beginnen! Een teek is een spinachtig insect en leeft in bossen, struiken, gras, duinen, heide en parken. In de zomer zien we de meeste teken en ze vinden het heerlijk om zich vast te bijten in jouw hond. Sommige brengen daarmee gevaarlijke ziektes zoals lyme over. Vanaf nu dus goed opletten! Wat kan je doen om te voorkomen dat je hond teken krijgt en hoe verwijder je een teek op een goede manier?

teken
teken

Waar zitten de teken?

Gebieden met veel gras, riet en struikgewassen. Ze klimmen aan de sprieten omhoog en wachten tot “hun gastheer” langs komt om zich daar vervolgens aan vast te bijten. Ze vallen dus niet uit bomen en vliegen ook niet door de lucht.

Zijn teken echt zo gevaarlijk?

Teken kunnen ziektes met zich meedragen. Door zich vast te bijten in je hond en het bloed op te zuigen wordt de ziekte eventueel overgedragen. Bij één op de vijf teken is de ziekte van lyme aanwezig. Dit betekent niet dat de ziekte dan ook overgedragen wordt. De schatting is dat bij ongeveer 2% een tekenbeet leidt tot lyme. De kans op besmetting neemt toe wanneer de teek is volgezogen of pas de volgende dag wordt verwijderd.

Wat kan je preventief tegen teken doen?

Kijk goed waar je loopt. Kom je in een gebied met veel gras, riet of struikgewassen? Lijn je hond dan aan om te voorkomen dat hij gaat struinen door het gras en de teek zich aan hem vast kan bijten. Heb je een tuin? Kijk dan ook goed of je wellicht plekken hebt waar teken graag verblijven en check je hond goed als hij lekker in de tuin heeft gespeeld.

Welke middelen kan je preventief gebruiken?

Er zijn op de markt verschillende middelen om tekenbeten te voorkomen. Zowel chemisch als natuurlijke middelen. Alle middelen richten zich er op dat een teek zich snel weer laat vallen als hij eenmaal op je hond zit. De praktijk leert dat het ene middel beter werkt voor de ene hond dan voor de andere hond. Welk middel geschikt is heeft ook te maken met of je hond zwemt of niet en of je in een tekenintensief gebied wandelt of niet. Vraag dus zeker ook in je omgeving waar mensen goede ervaringen mee hebben.

Chemische middelen tegen teken

In de chemische middelen die aangeboden worden zitten vaak insecticide die gebruikt worden om bijvoorbeeld in de landbouw plagen en ziektes te voorkomen. Het middel komt in het bloed en zorgt ervoor dat een teek eerder los zal laten en dood gaat. Het nadeel van insecticide is dat ze vaak aselect zijn en meer vernietigen dan in dit geval alleen de teek. Zo kan er schade ontstaan aan bijvoorbeeld nieren, lever of schildklier.

Natuurlijke middelen tegen teken

Er zijn vandaag de dag veel natuurlijke middelen beschikbaar. Ik zou altijd aanraden om die eerst te proberen voordat je eventueel overstapt naar chemische middelen. Bij Mila werken de druppels van Krachtig kruid heel goed. Bij Ulrike haar hond (die veel zwemt) weer niet, zij heeft goede ervaring met Billy No Mates.

Altijd checken!

Middelen helpen deels en vaak ook alleen om te zorgen dat een teek eerder los laat. Maar er is geen middel dat 100% zekerheid geeft dat je hond niet gebeten wordt door een teek. Wat je dus altijd moet doen is je hond checken op teken. Teken hebben de voorkeur voor plekken waar de huid dun is en ze makkelijk bij het bloed van je hond kunnen komen. Denk hierbij aan plekken als:

  • Rondom de oren (check ook de binnenkant)
  • Hals en kop
  • Tussen en op de poten
  • Tussen de tenen
  • Onder de staart
Angstige hond

Mijn hond heeft een teek, en nu?

Verwijderen! Hoe sneller je een teek verwijdert des te beter het is. Voor het verwijderen zijn er verschillende manieren en iedereen heeft zo zijn eigen persoonlijke voorkeur. Denk hierbij aan een tekentang of gewoon met de hand. Belangrijk is dat je de teek er in zijn geheel uit haalt. Doe je dit niet dan is de kans aanwezig dat de teek alsnog zijn maaginhoud inclusief eventuele ziektes in je hond spuit. Op dit filmpje laat Dier Medisch Centrum Hof van Twente zien hoe zij eenvoudig een teek verwijderen. Gooi na het verwijderen de teek niet in de afvalbak. Als je hem door de WC gooit, spoel dan goed door en check of hij ook daadwerkelijk weg is of stop hem in een doosje, plak die dicht en gooi hem dan buiten in de container.

Het klinkt soms allemaal wat spannend met ziektes en willekeurige bijtende beestjes. Gewoon checken en de druppels geven en vooral blijven genieten van de wandelingen, dan komt het helemaal goed!

 

Wil je volgende maand de nieuwste blog in je mailbox ontvangen? Meld je dan hier aan.